
Del IV – Verktyg och aktiviteter
6. Sponsring och välgörenhet
Många företag spenderar mycket pengar på sponsring och välgörenhet. Trots det tänker de nästan aldrig på att göra PR i samband med detta av rädsla för att det ska uppfattas som skrytsamt. Gäller det även dig tycker jag att du ska tänka om. Släpp janteoket och sluta skämmas för de goda saker du gör. Mottagarna av din sponsring eller välgörenhet är tacksamma och det är huvudsaken. Att du sedan meddelar medierna, tror jag väldigt få av dem kommer att ha något emot.
Sponsring
Sponsor är ett latinskt ord och betyder ”Den som ansvarar för något”. Det är vad sponsorskap handlar om – att ta ansvar för något. Men till skillnad från välgörenhet, kan du i ett sponsoravtal begära en motprestation av någon form. Om du exempelvis sponsrar det lokala pojk- eller flicklaget i fotboll genom att bekosta deras matchtröjor, kan du be om att få ha med ditt företags logotyp på tröjan. Vad du däremot inte kan göra är att beordra laget att vinna alla sina matcher.
Den absolut största andelen av sponsorskap utgörs av idrottssponsring, men även sponsring av kultur- och olika miljöprojekt har blivit allt mer populärt. Om du går in som sponsor i ett miljöprojekt eller bidrar med pengar för att köpa in nya sprutor till det lokala sjukhuset, är det naturligtvis svårt för dig att exponera ditt varumärke. Och det är heller inte nödvändigt. Se istället till att meddela medierna samt att ta fotografier på tillfället och publicera dem tillsammans med en bakgrundsberättelse på din hemsida.
Oavsett om du får publicitet på till följd av ditt sponsorskap eller inte, så genererar det mycket goodwill för ditt företag. Mottagarna av dina bidrag blir tacksamma och tacksamhet har en tendens att sprida sig, vilket är goda nyheter för din och ditt företags image.
Om du vill veta mer om sponsring så kan du läsa mer på Sponsrings & Eventföreningens hemsida: www.sefs.se.
Välgörenhet
Filantropi är synonymt med ordet välgörenhet och en filantrop är en människovän, en person som osjälviskt hjälper medmänniskor i utsatta situationer. Där har du essensen av välgörenhet – att hjälpa utan att begära någon form av motprestation. Om du har möjlighet att göra det, gör det. De företag som involverar sig i välgörenhet kommer långt när det gäller att skapa sig själva en god image.
Det finns en uppsjö av bra saker ditt företag kan göra. Låt fantasin flöda. Kanske du ska fokusera på områden som ungdom, sport, handikappade, cancerforskning etc. Sök på Internet och ta reda på vilka organisationer som finns som kan vara av intresse. Om du är osäker på hur du ska gå vidare, kan du alltid bli medlem i någon organisation till exempel Röda Korset eller Rädda Barnen. Och återigen – om du idkar välgörenhet, se till att meddela pressen och följ upp med att berätta hur det gick. Det är inget fult med det, tvärtom. Försök dock aldrig att mildra dålig publicitet genom att göra en halvhjärtad välgörenhetsinsats. Välgörenhet ska man ägna sig åt med ärliga avsikter.
© 2009 Copyright: Bernd Schmitz
Mångfaldigande av innehållet i PR-handboken, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrätt förbjuden utan medgivande av författaren.
Del II – Så får du publicitet
Del III – Mediekontakter i praktiken
Inledning
1. Hur du kontaktar redaktionen
2. Om konsten att ge intervjuer
3. Om rättelser, recensionsmaterial och vad som betraktas som muta
Del IV – Verktyg och aktiviteter
Inledning
1. Skrivskolan
2. Den grafiska- och språkliga stilguiden
3. Pressmeddelandet
4. Egna artiklar
5. Evenemang
6. Sponsring och välgörenhet
7. Det muntliga framförandet
8. Pressmappen
9. Nyhetsbrev
10. Pressavdelningen online
11. Kriskommunikation
12. Digital PR
Telefon
+46 (0)70 931 40 50
Företag