
Del IV – Verktyg och aktiviteter
12. Digital PR
Eftersom dina målgrupper med största sannolikhet finns där, är Internet och sociala medier viktiga arenor för ditt PR-arbete. Men för att utnyttja dessa plattformar och forum fullt ut krävs ett stort engagemang, tid och material. Du måste ha möjlighet att avsätta tid för att interagera med dina besökare, producera och ladda upp rätt material vid rätt tid och att se till att du matchar efterfrågan på information vid kritiska tidpunkter. Om du har det, och jag hoppas att du åtminstone svarar ”ja, till viss del”, innebär en satsning på digital PR stora fördelar.
Bland annat håller de traditionella medierna ett vakande öga och snappar snabbt upp intressanta nyheter om vad som skrivs i bloggosfären och vad som händer inom de sociala nätverken. Finns ditt företag med där som en aktiv part är chanserna alltså stora att utöka räckvidden i dina PR-aktiviteter. Dessutom medför digital PR att du bygger en närmare dialog med dina målgrupper. Utöver detta möjliggör digital PR bättre mätning av dina PR-insatser. Det mesta går nämligen att mäta online. Allt från faktisk räckvidd till förståelsen av innehållet och budskapet i dina PR-aktiviteter. Du kan tänka ut vad du vill kommunicera, mäta resultaten och anpassa kommunikationen därefter. Hemligheten med digital-PR är att skapa ett innehåll som är relevant för målgruppen. Sedan sprids den av sig självt på webben.
Digital PR är ett bra sätt att bedriva mätbar och effektiv kommunikation på Internet, men de sociala nätverken och olika webbtjänster, som kan vara användbara i din digital-pr- satsning, liksom dina målgrupper befinner sig i ständig rörelse. Lite försiktigt kan man säga att det varje månad tillkommer nya webbplatser, tjänster och tekniker samtidigt som gamla försvinner. Och de sociala mötesplatser som är heta idag kan vara bortglömda imorgon. Med andra ord krävs för att ligga på topp en väldig massa tid och engagemang. Därför rekommenderar jag dig att först och främst se om ditt ”eget hus”. Det vill säga, avancera stegvis och börja med att göra din hemsida och innehållet där webb 2.0-vänligt. Börja från och med nu att tänka webb 2.0 redan i planeringsstadiet för nya PR-aktiviteter. Det handlar exempelvis om att komplettera din hemsida med en blogg (där du och dina medarbetare skriver) och distribuera vissa av dina nyheter via den. Att ta bilder på och göra filmer om befintliga och nya produkter och tjänster och lägga ut dem på Internet och att börja betrakta toppbloggarna inom ditt verksamhetsområde som vilka andra journalister som helst.
Nedan följer några fler tips:
Inled med research
- Gör en sökning på Google och andra stora sökmotorer efter ditt företags- och dina varumärkesnamn. För att överhuvudtaget existera (lite hårddraget kanske) behöver de befinna sig bland de tio första träffarna. Om du inte gör det bör du sökmotoroptimera företagets hemsida.
- Kartlägg de viktigaste bloggarna som skriver om din bransch och verksamhetsområde. Använd sedan en RSS-läsare (finns ofta inbyggd i din webbrowser) för att enkelt hålla dig uppdaterad på vad de skriver om. Istället för att själv surfa runt till olika webbsidor, har du i RSS-läsaren ett verktyg som hjälper dig hålla koll på dina favoritplatser på nätet och när de har något nytt publicerat. På de flesta nyhetstjänster och bloggar finns möjlighet att kostnadsfritt prenumerera på uppdateringar via RSS-läsaren. Även bland andra Goggle www.google.com, Knuff http://knuff.se och Technorati http://technorati.com erbjuder enkel och gratis teknik för automatiserade sökningar på bloggar och nyckelord.
Se om ditt hus
- Gör ditt pressmaterial webb 2.0-vänligt. Lägg exempelvis ut filmklipp, bilder och annat material fritt för användning på din hemsida.
- Underlätta för dina besökare att dela med sig av länkar och/eller innehåll på din hemsida till andra. En bra tjänst för det är Sharethis http://sharethis.com.
- Ge beökarna möjlighet att prenumerera på nyheter och uppdateringar på din hemsida genom RSS-flöden.
- Använd frikostigt länkar till andra sajter av intresse i den egna texten på hemsidan.
- Taggning är viktigt för indexering och sökbarhet, därför behöver allt du publicerar och laddar upp på Internet taggas så att folk kan hitta fram till det. Här är det viktigt att du försöka tänka som dina målgrupper, det vill säga att du använder termer som de troligen söker efter snarare än interna uttryck eller begrepp.
- Sök gärna inspiration från andra företag som har börjat använda sociala medierum på sina webbsidor. Bland andra Electrolux http://newsroom.electrolux.com, Scania http://www.scanianewsroom.com, Brio http://www.brionewsroom.se, GM http://www.gmeurope.info/social_media_newsroom och Ford http://ford.digitalsnippets.com.
- Webb 2.0-anpassa dina digitala pressmeddelanden. Skriv dem som du lärt dig tidigare i boken, men lägg också bland annat till:
– IM-adress (Instant Messaging) och skype-telefonnummer i kontaktinformationen.
– Länkar till RSS-flöden på den egna hemsidan och på samarbetspartners hemsidor.
– Länkar till eget material på tredjepartssajter som Delicious och Flickr mfl.
– Länkar till bilder, mp3-filer, podcasts, filmer på din egen hemsida.
– Var gärna aktiv och kommentera kommentarer i tidningsartiklar på nätet som skriver om sånt som berör din verksamhet. Länka också gärna till din blogg, där kan du fördjupa dina resonemang ytterligare.
– Länka tillbaka till din egna hemsida när du lägger ut material på andras sajter.
Starta en egen blogg
Genom att starta en blogg får du värdefull direktkontakt med dina målgrupper. Det som krävs är engagemang och att ständigt hålla bloggen uppdaterad. Att skapa en blogg går snabbt och det finns bra gratis verktyg för det, exempelvis WordPress http://wordpress.org, Googles Blogger www.blogger.com och Blogsome www.blogsome.com. Ett alternativ som inte tar lika mycket tid är att mikroblogga. Två bra tjänster för det är Jaiku www.jaiku.com och Twitter http://twitter.com. Tänk dock på att inte använda bloggen i reklamsyfte. Det uppdagas bland läsarna som snabbt avfärdar den som en reklamkanal. Försök att hitta en egen nisch och ha ett personligt tilltal i din blogg.
Marknadsför bloggen genom att digga http://digg.com, pusha http://www.pusha.se, och pinga den på sajter som Twingly www.twingly.com och Nyligen http://nyligen.se, men också genom att länka till andra bloggar. Var aktiv och kommentera på andras bloggar och länka till din egen blogg. Håll koll på kommentarer som kommer in till bloggen och besvara dem, även om de är kritiska. Håll också koll på vilka andra bloggar som skriver om dig eller om sånt som berör ditt företag. Läs in dig på de största bloggarna inom ditt område via bloggportaler som bloggar http://bloggar.se, bloggkartan http://bloggkartan.se, bloggportalen www.bloggportalen.se, blogpulse www.blogpulse.com, intressant http://intressant.se och knuff http://knuff.se.
Använd sociala medier
- Börja med att kartlägga hur synligt ditt företag är på de olika sociala sajterna. Skriv in ditt företags- och dina varumärkesnamn på HowSociable www.howsociable.com. Där kan du se hur många resultat för namnet som dyker upp på olika sociala tjänster som Facebook, YouTube och Twitter.
- Starta en profil på YouTube www.youtube.com och lägg upp de eventuella filmer du har. Ett alternativ är att använda TubeMogul www.tubemogul.com, där du gratis på en och samma gång kan ladda upp filmer till flera videosajter, exempelvis AOL Video, Google Video, Myspace och Yahoo Video.
- Ett bra sätt att öka synbarheten för dina presentationer från föredrag etc är att ladda upp dem på SlideShare www.slideshare.net. Här finns också möjlighet att lägga till ljudfiler med tal för att förklara presentationerna.
- Starta ett konto på Flickr www.flickr.com och ladda upp din företagslogotyp och logotyper för dina produkter och tjänster samt produktbilder och annat intressant bildmaterial.
- Registrera dig på Delicious http://delicious.com och bokmärk länkar från din hemsida, från artiklar på nyhetessajter som handlar om ditt företag och från andra sociala medier och bloggar med intressant innehåll.
- Skapa grupper på Facebook www.facebook.com för dina anställda, för jobbsökanden eller för kunder.
© 2009 Copyright: Bernd Schmitz
Mångfaldigande av innehållet i PR-handboken, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrätt förbjuden utan medgivande av författaren.
Del II – Så får du publicitet
Del III – Mediekontakter i praktiken
Inledning
1. Hur du kontaktar redaktionen
2. Om konsten att ge intervjuer
3. Om rättelser, recensionsmaterial och vad som betraktas som muta
Del IV – Verktyg och aktiviteter
Inledning
1. Skrivskolan
2. Den grafiska- och språkliga stilguiden
3. Pressmeddelandet
4. Egna artiklar
5. Evenemang
6. Sponsring och välgörenhet
7. Det muntliga framförandet
8. Pressmappen
9. Nyhetsbrev
10. Pressavdelningen online
11. Kriskommunikation
12. Digital PR
Telefon
+46 (0)70 931 40 50
Företag