
Appendix
Katastrof! Ingen publicitet
Du har med omsorg valt ut dina målgrupper, arbetat fram en PR-strategi, sammanställt en bra medielista, tagit fram en pressmapp och lagt ut den på din hemsida, skickat iväg pressmeddelanden, ringt upp redaktörer på tidningar, tv- och radiostationer. Men inget. Ingen reaktion. Ingen verkar ta notis om dig eller ditt företag. Vad ska du göra?
Först och främst, ta det lugnt. Som du vet så är det här med PR en långsiktig process. Inget händer över en natt. Medierna och dina övriga målgrupper måste få tid att få förtroende för dig och ditt företag. Ja, säger du kanske nu. Jag har gett det tid. Men det händer inget ändå. Om du känner med dig att du gett din PR-satsning en ärlig chans, men utan att få tillfredställande resultat, har jag några tips:
Låt oss börja med att se över ditt skrivna material
Gör så här. Ring upp några betrodda vänner, kollegor och familjemedlemmar och be dom att tillsammans med dig läsa igenom allt ditt skrivna material. Gå igenom dina pressmeddelanden, texterna på din hemsida, din pressmapp, din korrespondens etc. Förstår alla vad det är du försöker säga och förmedla genom det du har skrivit? Känns materialet lättillgängligt? Ger det prov på din och dina medarbetares expertis? Och kanske viktigast av allt – ger ditt skrivna material läsaren mervärde? Gå tillbaka till del IV Verktyg och aktiviteter och läs om avdelningarna skrivskolan och pressmeddelandet. När ni gjort det och känner att materialet är felfritt fortsätt med att:
Se över ditt medieval
Kan det vara så att du har valt fel kontakter? Se över din målgruppsanalys och ditt medieval. Kanske bör du styra in på ett nytt/annat spår? Om du har vänt dig till finanspressen, kanske Dagens Industri var aningen för stor denna gång. Hur vore det om du istället vände dig till din lokala dagstidnings ekonomiredaktion? Gå igenom din medielista grundligt. Se efter om de publikationer du har samlat på dig verkligen bevakar företag av din storlek i din bransch och med din geografiska belägenhet. Se också efter om dina målgrupper har förändrat sina läs-, lyssnar- och/eller tittarpreferenser. Kanske visar det sig att du bör fokusera på de regionala- och nationella medierna, istället för de lokala? Eller tvärtom kanske du bör koncentrera dig på dina lokala tidningar och radio- och tv- stationer i större utsträckning? Kanske visar det sig att du i större utsträckning borde fokusera på tryckta medier istället för etermedier?
Även om du känner att du har ”tömt ut” alla medier, tycker jag att du ska återvända till ditt biblioteks tidskriftsavdelning och/eller surfa på Internet. Varje månad händer något nytt på mediemarknaden. Några publikationer tillkommer, medan andra läggs ner. Några publikationer ändrar inriktning, medan andra får ny personal. Uppdatera din medielista. Radera de publikationer som inte längre är relevanta och lägg till de nya intressanta. Om någon ny intressant publikation startar, ta kontakt så fort som möjligt och försök att komma med i den från början. Denna typ av inventering/kursändring kan innebära en stor skillnad i ditt PR-arbete och resultatet av det.
Ta förnyad kontakt med dina nyckeljournalister/redaktioner
Det kanske inte var så länge sedan du senast kontaktade Bengt Bengtsson på Bergslagsbladet. Det spelar ingen roll. Ring eller e-posta igen. Men denna gång med en ny vinkel. Läs igenom tidningen, lyssna på radioprogrammet, surfa till webbsidan och titta på tv-programmet. Vad är på gång? Vad diskuteras? Har de planerat in några specialutgåvor som handlar om din bransch? Analysera läget och om du hittar en ”ingång”, sök efter intressant kring- och bakgrundsinformation, skriv ner dina idéer och kontakta redaktionen. Men kom ihåg att alltid ha något med nyhetsvärde eller intresse- och/eller nyttovärde att komma med. Säg aldrig någonsin något i stil med ”vi skulle verkligen behöva lite publicitet”. Journalisterna uppdrag är inte att ge ditt företag publicitet, det är att ge sina läsare, tittare och lyssnare relevant, intressant och nyttig information. Ditt uppdrag är att förse journalisterna med material de kan ha användning av. Att ens andas något i stil med ovanstående uppfattas som djupt oprofessionellt och bränner broar snabbare än du hinner säga förlåt.
Gå igenom din PR-verktygslåda
Glöm inte bort att du har en mängd PR-verktyg att ta till. Det kan exempelvis vara evenemang som paneldebatter och seminarier, öppet hus och muntliga framträdanden. Eget skrivet material som debattartiklar, fackartiklar, kundcaseartiklar och krönikor. Kanske är tiden mogen för dig att genomföra den där undersökningen vars resultat kanske ger ett högintressant pressmeddelande att gå ut med? Är nu kanske rätt tid att börja ge ut det där nyhetsbrevet? Har du förresten ringt till tv-producenten och frågat om du kan vara med som gäst i det där debattprogrammet? För att få maximalt genomslag hos dina målgrupper, är det viktigt att du släpper loss din och dina medarbetares kreativitet. Att du/ni hittar så många olika infallsvinklar som möjligt. En blandning av små och stora aktiviteter får, om de utförs med hjärta, hjärna och kreativitet, tillsammans på sikt effekt.
Möjligheterna att skapa ”surr” kring ditt företag är fler än du kanske tror. Gå tillbaka och läs om del IV Verktyg och aktiviteter. Lägg till nya och/eller nygamla ingredienser i din PR-mix.
Ta tillbaka din initiala entusiasm och fortsätt att försöka
För att få uppmärksamhet måste du ha något att komma med som intresserar dina målgrupper. Det går inte att komma dragandes med gammal skåpmat och hoppas att någon ska intressera sig. Det krävs mer än så. Ditt företag måste upplevas som innovativt, nytänkande och kreativt. Det måste upplevas som spännande, som ett företag där det händer och pågår intressanta saker. Det betyder inte att ni måste uppfinna en evighetsmaskin eller lösa alkemins gåta. Det handlar snarare om att fortsätta göra det ni redan gör, men snäppet bättre än era konkurrenter. Blir ditt företag ignorerat, ändra fokus till något som dina målgrupper inte kan bortse ifrån. Skapa något kontroversiellt, något med nyhetsvärde, något utmanande, roligt eller aldrig tidigare skådat. Nyckeln är att du tar tillbaka din initiala entusiasm och fortsätter att försöka.
© 2009 Copyright: Bernd Schmitz
Mångfaldigande av innehållet i PR-handboken, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrätt förbjuden utan medgivande av författaren.
Del II – Så får du publicitet
Del III – Mediekontakter i praktiken
Inledning
1. Hur du kontaktar redaktionen
2. Om konsten att ge intervjuer
3. Om rättelser, recensionsmaterial och vad som betraktas som muta
Del IV – Verktyg och aktiviteter
Inledning
1. Skrivskolan
2. Den grafiska- och språkliga stilguiden
3. Pressmeddelandet
4. Egna artiklar
5. Evenemang
6. Sponsring och välgörenhet
7. Det muntliga framförandet
8. Pressmappen
9. Nyhetsbrev
10. Pressavdelningen online
11. Kriskommunikation
12. Digital PR
Telefon
+46 (0)70 931 40 50
Företag